Fitik Asit (Fitat) İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Fitik asit nedir?
Fitik asit ya da fitat, bitki tohumlarında
bulunur.
Bu tohumlarda fosfor ana depolama şekli
olarak hizmet vermektedir. Tohumlar filizlendiği zaman, fitat bozulmuş olur ve
fosfor bitki tarafından kullanılmak üzere serbest bırakılır.
Fitik asit inositol heksafosfat, veya IP6
olarakda bilinir. Genellikle antioksidan özellikleri nedeniyle, bir koruyucu
madde olarak ticari alanda kullanılmaktadır.
Gıdalarda Fitik Asit
Fitik asit, sadece bitkisel kaynaklı
gıdalarda bulunur. Tüm yenilebilir tohumlar, tahıl, baklagiller ve fındık çeşitli miktarlarda fitat içerir ve küçük miktarlarda da kök ve yumrularda da
bulunur.
Aşağıdaki tablo bazı besinlerin fitat içerik yüzdelerini göstermektedir:
Besin grubu
|
Fitik asit miktarı
|
Badem
|
0.4-9.4 %
|
Kuru fasulye
|
0.6-2.4 %
|
Fındık
|
0.2-0.9 %
|
Mercimek
|
0.3-1.5 %
|
Mısır
|
0.7-2.2 %
|
Yerfıstığı
|
0.2-4.5 %
|
Bezelye
|
0.2-1.2 %
|
Pirinç
|
0.1-1.1 %
|
Susam
|
1.4-5.4 %
|
Soya fasulyesi
|
1.0-2.2 %
|
Tofu
|
0.1-2.9 %
|
Ceviz
|
0.2-6.7 %
|
Buğday
|
0.4-1.4 %
|
Buğday kepeği
|
2.1-7.3 %
|
Gördüğünüz gibi, fitik asit içeriği oldukça
değişkendir. Fitik asit tüm bitki tohumu,
fındık, baklagiller ve tahıllarda bulunur. bu gıdaların içerdiği miktar oldukça
değişkendir.
Fitik Asit Mineral Emilimini Bozar Mı?
Fitik asit, demir, çinko ve daha az bir
ölçüde kalsiyum emilimini bozar. Bu bozukluk tek bir öğün için geçerlidir, tüm
günki beslenmeyi etkilemez. Diğer bir deyişle, fitat yemek sırasında mineral
emilimini düşürür, fakat daha sonraki yemek üzerinde herhangi bir etkisi
bulunmamaktadır. Örneğin, öğünlerle birlikte yiyeceğiniz fındık demir, çinko ve
kalsiyumun emilim miktarını azaltabileceğinden, yemekten birkaç saat sonra
yiyin. Ancak yemeklerinizde yüksek miktarda fitat içeren besinleri
tüketirseniz zaman içerisinde mineral eksiklikleri görülecektir. Dengeli
diyetlerde, bu durum gerçekleşmez, ancak ana besin kaynağı tahıl ya da
baklagillerin olduğu gelişmekte olan ülkelerde ve yetersiz beslenme
dönemlerinde önemli bir sorun haline gelmiştir.
Gıdalardaki fitatı nasıl azaltırız?
Badem gibi birçok besleyici, sağlıklı ve
lezzetli gıdalardan sırf içerisinde fitat olduğu için kaçınmak, kötü bir
fikirdir. Neyse ki, çok sayıda hazırlama yöntemleri belirli gıdaların fitik
asit içeriğini azaltabilir.
Fitik Asit Sağlık Faydaları
Fitik asit koşullara bağlı olarak bir
"arkadaş&düşman" besin için iyi bir örnektir. Buna ek olarak
fitatın antioksidan özellikleri böbrek taşı ve kansere karşı koruyucu olabilir.
Hatta fitik asitin tam tahıllardaki kolon kanserini önleyici etken madde olduğu
düşünülmektedir.
Modern diyetlerde fitik asit için anlamlı
bir endişeye gerek var mı?
Muhtemelen yok. Ancak, mineral
eksikliği riski taşıyan bireylerin diyetleri yüksek fitatlı gıdalar
içermemelidir. Bu durum demir eksikliğinden muzdarip olanlar arasında özellikle
önemlidir. Vejetaryenler, özellikle veganlar, risk altındadır. Gıdalarda iki
tür demir vardır biri hem demir biri de hem olmayan demir. Hem demir hayvansal
kaynaklı besinlerde, hem olmayan demir ise bitkisel kaynaklı besinlerde
bulunur. Hem demir verimli emilirken hem olmayan bitkisel kökenli demir kötü
emilir. Aynı zamanda hem olmayan demir fitik asitten yüksek oranda etkilenirken
hem demir o kadarda etkilenmez. Buna ek olarak et söz konusu olduğunda fitatla
birlikte çinko bile daha iyi emilir. Bu nedenle, fitik asit nedeniyle
mineral eksiklikliği konusunda et yiyenler arasında nadiren bir endişe vardır. Ancak et
ve diğer hayvansal kaynaklı besinlerin az tükedildiği bir dönemde fitatın
varlığı önemli sorun yaratabilir. Bu tam tahıllı gevrekler ve baklagiller
beslenme büyük bir parçası olan pek çok gelişmekte olan ülkelerde özellikle
endişe vericidir.
Birkaç not:
Bu tür tahıl, fındık ve baklagiller gibi
yüksek fitat gıdalar, demir ve çinko eksikliği riskini artırabilir.
Bunun bir karşı tedbiri olarak, bu tür
ıslatma, filizlenmesi ve fermantasyon stratejiler genellikle kullanılır.
Düzenli et yemek isteyenler için, fitik
asittir nedeniyle eksikliklerin bir endişe değildir.
Aslında, dengeli, gerçek gıda bazlı diyetin
parçası olarak bazı yüksek fitat gıdaların tüketimi sayısız yararları vardır.
Birçok durumda, bu faydalar mineral emilimi
üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi ağır basar.
İlginç kaynakça yok. Acaba? :)
YanıtlaSilkendi düşüncelerini yazmışsın galiba baya açıklayıcı olmuş
YanıtlaSil