Emziklilik Döneminde İlaç Kullanımı Güvenli Midir?





Emzirme ve ilaçlar hakkında merak ediyorsunuz? İlaçların anne sütünü nasıl etkilediğini ve hangi ilaçların alınması güvenli olduğunu bilin. Emziriyorsanız, bebeğinize sağlıklı bir başlangıç yapmaya hazır olduğunuzu bilirsiniz. Bununla birlikte, emzirirken ilaç almak isterseniz, anne sütünüz üzerindeki olası etkileri hakkında sorularınız olabilir.

İlaçlar ve emzirme hakkında bilmeniz gerekenler:

Bütün ilaçlar anne sütüne geçer mi?
Kanınızdaki hemen hemen tüm ilaçlar anne sütünüze bir dereceye kadar aktarılır. Bununla birlikte, çoğu ilaç düşük seviyelerde bulunur ve çoğu bebeğe gerçek risk oluşturmaz. Buna ragmen bazı gruplarda istisnalar da vardır. Sonuç olarak, her ilaç ayrı olarak düşünülmelidir.

Bebeğinizin sağlığı ve yaşı, anne sütünüzdeki ilaçlara maruz kalma durumundan nasıl etkilenecek?

Anne sütünün ilaçlara maruz kalması prematüre bebeklere, yenidoğanlara ve tıbben dengesiz olan veya işlevleri iyi olmayan böbreklere maruz kalma riskini en yüksek seviyeye çıkarmaktadır.  6 ay ve üzeri olan bebeklerde risk daha düşük düzeydedir. Doğumdan sonra bir yıldan fazla emziren kadınlar nispeten daha az miktarda süt üretir. Bu durum anne sütüne aktarılan ilaç miktarını da azaltır. Ayrıca, doğumdan sonraki ilk 3-4 gün içinde kullanılan ilaçlar, üretmekte olduğunuz anne sütü miktarının sınırlı olması nedeniyle çok düşük seviyelerde bir bebeğe aktarılır.

İlaç alırken emzirmeyi bırakmalı mıyım?

Çoğu ilaç, emzirirken almak için güvenlidir. Ayrıca, emzirirken kronik bir durum için bir ilaç almaya devam etmenin yararı, potansiyel risklerden genellikle daha fazladır. Yine de, birkaç ilaç emzirirken emniyetli değildir. Şu anda bebeğiniz için zararlı olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız, sağlık uzmanınız güvenli bir alternatif ilaç önerebilir. Veya ilacın anne sütünde çok yüksek olmadığı zamanlarda emzirmenizi önerebilir. Nadiren de olsa, sağlık bakım sağlayıcısı, emzirmeyi ne kadar sürdüğünüze bağlı olarak, emzirmeyi geçici veya kalıcı olarak bırakmanızı önerebilir. Emzirmeyi sadece geçici olarak durdurmanız gerekiyorsa, tekrar emzirmek için bebeğin süt almayacağı zamanlarda elektrikli meme pompası kullanın.  İlacınızı alırken pompaladığınız sütü atın. Bir ilaç iletiminin emzirme ile uyumlu olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuza danışıncaya kadar ifade edilen anne sütünü ayrı bir alanda pompalayın, açıkça etiketleyin ve saklayın. Emzirmeyi kalıcı olarak durdurmanız gerekiyorsa - ki olağandışı bir şeyse - sağlık uzmanınıza sütten kesme hakkında soru sorun ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir bebek formülü seçmenize yardımcı olsun.


Yorumlar

Popüler Yayınlar